Badanie ImuPro to badanie krwi, wykrywające przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym powszechnie produktom żywnościowym. Dzięki temu możliwe jest zdiagnozowanie alergii IgG- zależnej, zwaną również alergią pokarmową opóźnioną ( typu III). Alergia pokarmowa typu III rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, przepuszczając do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione w pełni składniki pokarmowe, przenikają przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu (antygeny). Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, nie posiadająca właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy organizmu podobnie jak wirus, czy bakteria. Dochodzi wtedy do aktywacji immunologicznej, której celem jest „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z antygenami ( białka dostarczone z pokarmem). Następnie rozpoczyna się „wojna”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem ten, dostarczany jest z każdą, kolejną porcją posiłku. Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy immunologiczne, krążą po całym ustroju i mogą osadzić się w narządach i tkankach. W konsekwencji następuje rozwój i podtrzymanie stanu zapalnego w organizmie, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami.
Przy podejrzeniu uszkodzenia bariery jelitowej, nie warto zwlekać z wykonaniem badania ImuPro. Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej prowadzi do systematycznego nasilenia objawów alergii pokarmowej typu III, czemu towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał IgG przeciwko alergizującym produktom pokarmowym. Objawy alergii IgG- zależnej mogą wystąpić nawet z 3 dniowym opóźnieniem od momentu spożycia pokarmu. Dlatego bardzo trudno jest zweryfikować, jaki konkretnie produkt wywołał dolegliwości. Alergia pokarmowa typu III dotyka niemal 50% społeczeństw krajów wysokorozwiniętych. Można wręcz powiedzieć, że jest to choroba cywilizacyjna XXI Wieku. Alergia IgG-zależna może wystąpić u osób w każdym wieku, także u dzieci i niemowląt! Badanie ImuPro powinna wykonać każda osoba z przewlekłymi zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego ( zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęci a, zespół jelita nadwrażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie), problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik) oraz cierpiące na nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia ( trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).
Alergia IgG- zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadreaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD. Dzięki oznaczeniu produktów, które alergizują, możliwe jest stworzenie indywidualnego profilu immunologicznego doboru żywności. Stopień alergizacji poszczególnych produktów spożywczych oznaczony jest ilościową skalą od 1 do 4. w zależności od nasilenia reakcji. Pacjent otrzymuje również wskazówki dotyczące wdrożenia odpowiedniej diety eliminacyjno-rotacyjnej. Zastosowanie diety eliminacyjnej, czyli z wykluczeniem alergizujących produktów, pozwala na „wyciszenie” stanu zapalnego i znaczne złagodzenie objawów, a często całkowite ich wykluczenie. Alergia opóźniona jest stanem przejściowym, nie jest konieczne stosowanie diety do końca życia.